Warzywa i owoce w diecie psa.


Jak prawidłowo żywić psa? Która dieta jest lepsza - oparta na samodzielnie przygotowywanych posiłkach czy gotowej karmie ?

Większość właścicieli psów bazuje na karmach gotowych. Dużą popularnością cieszy się także dieta łączona, która polega na karmieniu psów zarówno suchą karmą jak i własnoręcznie zrobionymi posiłkami. Weterynarz może zalecić szczególną dietę, np.BARF, jeżeli pies cierpi z powodu alergii pokarmowej. Nieważne jaki typ żywienie wybierzemy – istotne, abyśmy wiedzieli, czego psom do jedzenia nie dawać i jakie produkty z naszego stołu mogą być dla nich potencjalnie niebezpieczne.

Dieta psa musi być bogata w witaminy, sole mineralne (makro- i mikroelementy), białka, tłuszcze i węglowodany. Mimo, że psy są mięsożercami, ważny element ich diety stanowią także warzywa i owoce.

Karmienie psa „odpadami” z naszego stołu.
Do głównych odpadów warzywno-owocowych z „pańskiego” stołu zaliczamy:

  • resztki ziemniaków i surówek obiadowych,

  • resztki zup zawierających gotowane warzywa,

  • kawałki surowych warzyw i owoców jako resztki z przygotowywania posiłków (w tym deserów).

Część właścicieli praktykuje dożywanie psów resztkami, my zdecydowanie odradzamy takie praktyki. Warzywa, które wchodzą w skład ludzkich posiłków, są zazwyczaj mocno przyprawiane, a tym samym zupełnie niezdatne do spożycia przez czworonogi. Mocno przyprawione warzywa (pieprz, sól, papryka czerwona) wywołują podrażnienie śluzówki przewodu pokarmowego.

Produkty zawierające słodziki, używane zamiast cukru, mają toksyczny także dla ludzi ksyliton, który u psów wywołuje problemy z wątrobą.

Które owoce i warzywa są niebezpieczne dla psów?

Wśród owoców niebezpiecznych dla psów znajdziemy, np.

winogrona (także rodzynki) - winogrona mogą przyczynić się do rozwoju schorzeń układu wydalniczego.

owoce cytrusowe - cytrusy zawierają duże ilości olejków eterycznych, które mają działanie wymiotne i niekiedy nadmiernie żółciopędne.

awokado - owoce awokado są dla psów trujące podobnie jak duże pestki wielu owoców zawierające cyjanek potasu, np. pestki jabłek, wiśni i czereśni, pestki brzoskwini, moreli i śliwek itp.

Trujące dla psów są też pestki warzyw, większość orzechów (orzechy makadamia źle wpływają na system nerwowy) i gorzkie migdały (zawierają kwas pruski).

Grzyby - są dla psów toksyczne, a ponadto źle oddziałują na pracę systemu nerwowego oraz nerek i serca.

Cebulachociaż istnieje przekonanie, że przejawia działanie odrobaczające, zawiera związki siarkowe (tiosiarczan), które mogą powodować niedokrwistość hemolityczną.

Szkodliwe w diecie psa są kwaśne warzywa: rabarbar i szczaw - zawierają szczawiooctany, powodują odkładanie złogów szczawianowych w nerkach i pęcherzu moczowym, co z kolei przyczynia się do powstawania kamieni moczowych i innych chorób układu moczo-płciowego.

Należy zachować dużą ostrożność w przypadku roślin kapustnych (kapusta, brokuły,kalafior) i strączkowych (fasola, bób, groch) - mają dużą zawartość substancji biologicznie aktywnych, które nie są neutralizowane przez gotowanie lecz są ciężkostrawne i szkodliwe dla psów. Wywołują fermentację w przewodzie pokarmowym oraz niestrawności i wzdęcia, a także zaburzają pracę tarczycy.

Surowe ziemniaki, zawierają truciznę o nazwie solanina. Duże ilości solaniny znajdują się zarówno w kiełkach, jak i pędach, kwiatach oraz nasionach ziemniaka. Największe niebezpieczeństwo kryje się jednak w niedojrzałych (zielonych) i źle przechowywanych bulwach ziemniaka. Ziemniaki należy gotować na miękko, podawać starte lub dokładnie ubite w formie pure. Wtedy skrobia zawarta w ziemniakach będzie dla psa łatwostrawna. Ziemniaki stanowią przede wszystkim wypełniacz do karmy, szczególnie polecany dla psów o skłonnościach do alergii.

Surowe warzywa, które można i należy podawać psu.

W skład psiej diety powinny wchodzić: buraki ćwikłowe, marchew, pietruszka, seler. Psy nie miażdżą zębami pokarmu, lecz połykają go w kawałkach, dlatego jarzyny należy podawać starte – zmiksowane, surowe bądź też ugotowane i najlepiej pogniecione. Można je też przyrządzać na oba sposoby jako dania mieszane.

Jarzyny i owoce zawierają naturalne włókna, a ich strawność u psów jest duża. Psy przystosowały się w procesie udomowienia do jedzenia takiego pokarmu. Dobrze jest przyzwyczajać młode psy do jedzenia jarzyn i niektórych owoców (surowej marchwi, kiszonej kapusty, ogórka i jabłka).

Czosnek jest dużo mniej toksyczny niż cebula, dlatego możemy go dodawać do karmy zwierzęcej. Co ważne zawiera przeciwnowotworowy german, który pomaga regulować ciśnienie i poziom cukru we krwi, wzmacnia mechanizmy obronne organizmu przed alergiami. Jest przy tym bogaty w witaminy, minerały i składniki odżywcze, oraz leczy wątrobę, serce i nerki. Czosnek to także naturalny, ekologiczny środek odstraszający pchły i inne pasożyty.

Bez obawy można podawać psom w posiłku bazylię, kminek, siemię lniane, nasiona kopru, zieloną herbatę (nie zawiera kofeiny)pietruszkę, rozmaryn, kurkumę iimbir. Zioła te są dla psów nietoksyczne a korzystne dla ich zdrowia i kondycji. Zawierają wiele cennych składników biologicznie czynnych i mają działanie prozdrowotne. Pamiętajmy jednak, że powinny być dodawane wyłącznie w bezpiecznych dawkach. Karma powinna być tak przygotowana, aby miała konsystencję gęstej papki i nie dała się „rozdzielić”. Jeżeli chodzi o proporcje, mięso stanowi średnio ok. 1/3–1/2 ogólnej ilości karmy. Pozostała część to węglowodany – warzywa i owoce. 

 

Źródło: http://psy-pies.com/artykul/warzywa i owoce w diecie psa